18 مهر 1400 - 8:42 شناسه خبر: 16906 نسخه چاپی

کاهش ۲۵ درصدی تولید زیتون در سال جاری

کاهش ۲۵ درصدی تولید زیتون در سال جاری
رئیس شورای ملی زیتون کشور با بیان اینکه امسال تولید زیتون ۲۵ درصد کاهش داشته، افزود: به تولید ۱۱هزار و ۱۰۰ تن روغن زیتون رسیدیم اما با واردات روغن پومیس در خودکفایی ناموفق ماندیم.

به گزارش «پایگاه خبری کانون انجمن‌های صنایع غذایی ایران» به نقل از بازار، مهدی عباسی رئیس شورای ملی زیتون در خصوص وضعیت تولید زیتون گفت: امسال در مقایسه با سالهای قبل تولید زیتون حدود ۲۵ درصد کاهش یافته است که عمدتا به دلیل عدم توجه وزارت نیرو در بحث تامین آب و تغییر اقلیم است. دلیل سوم هم به موارد کارشناسی برمیگردد که اصولا برای تولید برنامه ریزی نمی شود.عباسی در خصوص تولید روغن زیتون نیز گفت: اول باید بدانید که در سال ۹۷ بسته حمایتی صورت نگرفت و از واردات روغن زیتون با ارز دولتی پیشگیری شد لذا این عامل قیمت را متعادل ساخت؛ یعنی در ایران قیمت روغن زیتون متناسب با قیمت جهانی آن شد و به الطبع کشاورزان تشویق شدند برای تولید روغن، زیتون تولید کنند.

تنها ۳۰۰ تن با خودکفایی در تولید روغن زیتون فاصله داشتیم
وی افزود: به این ترتیب در حالی که از سال ۷۲ تا سال ۹۶ حداکثر تولید سالانه روغن زیتون ما چهار هزار و ۵۰۰ تن بوده است در سال ۹۷ با حمایتی که از طرف شورای ملی زیتون انجام شد تولید روغن زیتون به هفت هزار و ۱۰۰ تن رسید و در سال ۹۸ به ۱۱ هزار و ۱۰۰ تن رسید.عباسی خاطر نشان کرد: در واقع ما در سال ۹۸ در مرز خودکفایی بودیم و تنها ۳۰۰ تن کمبود داشتیم که مجددا واردات روغن پومیس از سر گرفته شد و مجددا باغداران مجبور شدند برای مصارف کنسروی محصول زیتون خود را برداشت کنند.

وی اظهار داشت: مساله اینجا است که به این دلیل که بر واردات روغن زیتون از طرف سازمان استاندارد نظارت کاملی نمی شود لذا روغن های بی کیفیت مثل پومیس به عنوان روغن بکر وارد کشور می شود و این موضوع باعث شده که قدرت رقابت پذیری تولید داخل را با واردات کاهش دهد.

تا زمانی که واردات روغن پومیس کنترل نشود تولید روغن زیتون در کشور توجیه اقتصادی ندارد
عباسی ادامه داد: به عبارت دیگر این عامل باعث شده در بحث روغن زیتون توجیه اقتصادی نداشته باشیم. بنابراین وقتی تولید روغن زیتون در کشور افزایش پیدا کند قطعا مصرف آن هم بالا خواهد رفت اما وقتی تولید روغن زیتون نداشته باشیم تبلیغی هم برای مصرف آن صورت نمی گیرد.وی با تاکید بر اینکه در تولید روغن زیتون اصلا وضعیت خوبی نداریم افزود: در ایران ۸۰ درصد زیتونی که کشت شده برای تولید کنسرو زیتون استفاده می شود و تنها ۲۰ درصد برای روغن زیتون کشت می شود این در حالی است که این رویه در دنیا کاملا برعکس است. بنابراین برای اینکه رویه مصرف روغن زیتون در کشور تغییر کند و به تناسب میانگین مصرف جهانی برسیم بایستی در بحث واردات روغن زیتون و نظارت بر آن تمهیداتی اساسی اندیشیده شود.